6 Ağustos 2012 Pazartesi

Dürbün ile Gök Gözlemi

Teleskoplar, yüksek büyütme ve ışık toplama özellikleriyle gök gözlemi için zorunluluk gibi görünürler. Oysa dürbünlerle de gök gözlemi yapmak mümkündür. Elbette Mars’ın yüzeyini göremeyebilirsiniz ama gök cisimlerinin, takımyıldızların konumlarını saptamak için ideallerdir. Görüş açıları geniştir, ışık toplama ve büyütme oranları amatör gözlemciler için yeterlidir. Ortalama bir dürbün insan gözünden 50 kat fazla ışık toplayabilir.


Dürbün modellerinde 2 ana özellik vardır ve bunlar model isminin başında 10x50 şeklinde yazar. İlk sayı kaç kat büyüttüğünü, ikinci sayı ise mercek açıklığını belirtir. Açıklık arttıkça ışık toplama miktarı artar. Büyütme oranı arttıkça görüş açısı daralır. Piyasada 8x42, 10x50, 20x80 gibi özelliklere sahip dürbünler bulunmaktadır. 10x50 üzeri dürbünler için tripod neredeyse zorunluluktur çünkü 10 kattan fazla büyütüldüğü için daralan görüş açısı en ufak titremede bozulur ve net bir görüntü alamayız. Ben de bir Konus marka 20x80 kullanıcısı olarak tripod ile kullanmaktayım. Tripod ile uğraşmak istemeyenler 10x50’lik bir modeli tercih edebilirler. Dürbün satın alırken de bu özellikler ile birlikte hangi şekilde kullanacağımıza dikkat etmeli, güvenilir markaları tercih etmeli, kırmızı vb. renkte kaplamalı merceği olanlardan kaçınmalıyız. Celestron, Nikon gibi markalar kaliteli olmasının yanında ülkemizde çok da pahalıdır. Konus markalı olanlar ise oldukça idealdir. 170 lira olan Konus marka 20x80’in fiyatı, aynı özelliklere sahip bir Celestron marka dürbünde 500 lirayı aşacaktır. Merceklerimiz azıcık daha kaliteli olacak diye 2 katından fazla ödememeliyiz elbette.

Gök gözleminde en büyük yardımcınız Stellarium yazılımı olacaktır. Stellarium gerçek zamanlı bir gök haritasıdır. Yıldızların, gezegenlerin, galaksilerin konumlarını, hangi saatte hangi yönde olacaklarını büyük bir doğrulukta gösterir. Gezegenlerin ve uyduların evrelerini, dönüş sürelerini vb. şeyleri de gözleyebilir, tıkladığınız her yıldızın/gezegenin sıcaklık, uzaklık, parlaklık ve görünürlük gibi özelliklerini görebilirsiniz. Türkçe dil desteği de sunan program, gözlem yerinizi seçtiğiniz takdirde (Örneğin İstanbul/Beşiktaş) enlem ve boylamı otomatik olarak ayarlayacaktır.

20x80 dürbün ile neler görülebilir?

- Ay’ın kraterlerini tek tek sayıp haritasını dahi yapabilirsiniz.
- Jüpiter ve Venüs’ü renkli daireler olarak, Jüpiter’in uydularını ise nokta şeklinde görebilirsiniz.
- Satürn ve Mars’ı küçük daireler olarak görseniz de fazla ayrıntılı olmayacaktır.
- Yıldızların renklerini görebilir ve ortalama hangi özelliklere sahip olup hangi evrede olduklarını araştırabilirsiniz.
- Takımyıldızlarını takım halinde göremezsiniz çünkü 20x80’in büyütme oranından dolayı görüş açısı dardır. Bunun yerine tek tek ya da ikişer olarak yüksek parlaklıkta görebilirsiniz.
- Yıldız kümelerini görebilirsiniz. Örneğin Ülker.
- Andromeda gibi yakın galaksilerin de gözlenebileceği söyleniyor (henüz deneme imkanım olmadı bunu)
- Gözünüzle göremediğiniz yüzlerce yıldızı görebilirsiniz ama hiçbir yıldız ayrıntılı olmayacaktır çünkü cidden çok uzaktalar.

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...