Anlamak Değişimdir



Bu sözün sahibi, Jiddu Krishnamurti, 1986 yılında ölen Hint filozof. Hayatı boyunca yaşam, inanç ve toplum gibi konularda yaptığı konuşmalarıyla okunmaya, dinlenmeye, örnek alınmaya değer bir insan.


"Sizce yere düşen bir yaprak ölümden korkar mı? Bir kuşun ölümden korkarak yaşadığını düşünür müsünüz? Kuş ölüm ne zaman gelirse ölümle o zaman tanışır. Ama ölümden endişe duymaz. Böcekleri yakalaması, yuva yapması, şakıması, uçmanın tadını çıkara çıkara uçmasıyla, daha çok yaşamakla ilgilenir. Hiç kanatlarını çırpmadan rüzgar tarafından taşınarak gökyüzünde süzülüşünü izlediniz mi? Ne kadar ebedi bir zevk içinde görünüyorlar. Ölümden endişe duymuyorlar. Ölüm gelirse problem değil, yok olurlar. Ne olacağı ile ilgili endişeleri yoktur, bir andan diğerine doğru yaşarlar. Değil mi? Biz insanoğlu, bizler her zaman ölümden endişe ederiz. Çünkü biz yaşamıyoruz. Sorun bu. Biz ölüyoruz. Yaşamıyoruz..."

 "Yozlaşmaya giden yol bağlılıktan geçer. Eğer ben, örneğin evimdeki antika bir eşyayı seviyorsam, o eşyanın benim mutluluğum için gerekli olduğunu düşünüyorsam, bu bende bir bağlılık oluşturur. O zaman ben o eşyayı korumak için inanılmaz şeyler yapabilirim. Tıpkı komünistler, Hristiyanlar, liberaller, demokratlar ve hepsi gibi. Günümüz dünyasında şüphe yerine inancı koydular. Burada anahtar şüphedir. Eğer ben tecrübelerimden, inandıklarımdan, yaşadıklarımdan hep şüphe edersem, o zaman bağlılığı kaldırırım. Bağlılık olmazsa kaybetme korkusu olmaz. Eğer şüphe edersem, özgür olurum. Başka türlü gerçek özgürlüğü elde edemem."

 "Hakikat ülkesinin yolu yoktur ve ona ne olursa olsun hiçbir yolla, hiçbir dinle, hiçbir mezheple ulaşamazsınız... Ben hiçbir tinsel örgütün üyesi olmak istemiyorum; lütfen bunu anlayın... Eğer bu amaçla örgüt kurulacak olursa, bir engel, zayıflık, köstek halini alır ve bireyi sakatlar, onun büyümesini, özgün biri olmasını engeller, oysa bu, insanın saltık, koşulsuz hakikati keşfetmesinde temeldir... Şimdi başka örgütler kurabilir, başka birinin sizi kurtarmasını bekleyebilirsiniz. Ben bununla ilgilenmiyorum, kendinize yeni kafesler örüp bu kafesleri yeni biçimlerde süslemenizle de ilgilenmiyorum. Benim tek ilgilendiğim insanı kesin olarak, koşulsuz olarak özgürleştirmek."

"İnsanlığın düşüncelerine radikal bir devrim fikrini getirmenin ne kadar önemli olduğunu göreceğiz. Bu kriz bir bilinç krizidir. Öyle bir kriz ki, eski kuralları, şablonları, eskiden kalma gelenekleri artık kabul etmiyor. Ve dünyanın bugünkü haline bakınca, bunca sefalet, çatışma, yıkıcı zulüm, saldırganlık… İnsanlık hala eskiden olduğu gibi… Hala zalim, can yakan, saldırgan, açgözlü, rekabetçi… Ve inşa ettiği toplum da bu değerler üzerine kurulu.”

"
Bizim koşullanmamızın bir parçası da hep bir kahramanın, aydınlanmışın, fakirin ya da mükemmelin olduğunu düşünmemizdir. Her hareketlerini kopyalıyoruz. Böylece bizler de taklitlerin ürünü olmuyor muyuz? Bizler taklit ve itaat ediyoruz. Hep bir guru, rahip, zengin var… Ve devrim yapıldığında çok yüzeysel oluyor. Yönetim şeklini ya da toplumu değiştirmek gibi... Biz fiziksel olmayan bir devrimden bahsediyoruz. Psikolojik bir devrim… Öyle ki kökeninde hiçbir gelenek bulunmasın. Hindistan’dasınız ve bu ülkenin kıyafetlerini giyiyorsunuz. Bunlar çok önemli değil, küçük şeyler. Ama içsel olarak uyarlama hissi olmaksızın... Kıyaslama oldukça uyarlama da olacaktır. Zihin kıyaslamadan tamamen özgür olmalıdır. Böylece içinizde gömülü olan bütün hikayeyi gözleyebilir, öğrenebilirsiniz.”

"Bütün bu tartışmalarda ve konuşmalarda yapmaya çalıştığımız, beyinlerde radikal bir değişim sağlayamazsak ne olacağını görmektir. Her şeyi olduğu gibi kabul etmemek için… Fakat onları anlamak için, içinde olmak için, incelemek için bütün kalbinizi ve aklınızı, sahip olduğunuz her şeyi keşfetmeye verin. Farklı yaşamanın bir yolu… Fakat yalnızca size bağlı ve asla bir başkasına değil. Çünkü burada öğretmen yok, öğrenci yok, lider yok, yol gösterici yok, efendi yok, kurtarıcı yok. Kendiniz için öğretmensiniz, öğrencisiniz, efendi, yol gösterici, lider sizsiniz. Siz her şeysiniz. Ve anlamak, değişimdir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...