10 Ağustos 2012 Cuma

Burçlar Kuşağı - Zodyak

Bir gökcisminin, başka bir cismin kütleçekimine yakalanarak onun çevresinde çizdiği yola yörünge, bu yörüngeden geçen düzleme yörünge düzlemi denir. Ekliptik, Dünya’nın Güneş çevresindeki yörüngesinden geçen düzlemdir. Yani Dünya’daki bir gözlemciye göre Güneş’in görünen yörüngesi ya da yol haritası da denebilir.

Gökyüzü, insanlar tarafından hayali çizgilerle 88 alana bölünmüştür ve her birinde bir takımyıldız bulunur. Dünya’dan bakan biri için Güneş daima belirli takımyıldızların alanı içerisinde görünecektir çünkü bu takımyıldızlar ekliptik hizasında yer alır.


 Diğer yıldızların uzaklığı, onları hareket etmiyorlarmış gibi görmemize neden olur. Böylece takımyıldızlar çok uzun süre şekillerini korur. Hatta eski zamanlarda yıldızların sabit olduğu, diğer gezegenlerin ve Güneş’in ise görünmez küreler üzerinde Dünya çevresinde döndükleri düşünülmüştü. 

Dünya, Güneş’in çevresinde büyük bir hızla döner ve Güneş’i görüş açımız sürekli değişir. Yaklaşık 30 günde bir Güneş’i başka bir takımyıldızın alanında görürüz. Yani Güneş ve gezegenler yıl boyunca bu kuşak üzerinde yol alır.


Yukarıdaki resimde Güneş'in hareket yönü üzerinde olan takımyıldızlar zaten tanıdık gelmiştir. Yılan takımyıldızından ise geçmediği için Yılan, burçlar kuşağında yer almaz.

12 burcun dışında ara sıra 13. burca dair söylentiler duyulur. Burçlar kuşağında aslında 13 takımyıldız vardır. Güneş, Yılancı isimli bir takımyıldızın alanından daha geçer fakat daha sonra Akrep ile birlikte sayılmış ve 12’de karar kılınmıştır. (Yılan ve Yılancı farklı takımyıldızlardır)

Venüs Terazi’de, Mars Akrep’te tarzı söylemleri elbet duymuşsunuzdur. Ekliptik düzlemine yakın bir düzlemde hareket eden bu gezegenler de burçlar kuşağında ilerler. Böylece onlar da Güneş gibi herhangi bir takımyıldızın hizasında bulunabilir.  Kimi insanlar bu hareketlerin kendi yaşamlarına etki edeceğini düşünür. Eski zamanlarda da her insanın bir yıldızının olduğu ve kaderlerine etki ettiği düşünülmekteydi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...