4 Ağustos 2012 Cumartesi

Gökbilim Öyküleri 02 - Marslılar?

H. G. Wells’in Marslıları, yazar için modern topluluğu yabancı gözlerle incelemenin bir yoluydu. Fakat Percival Lowell, Marslılarının gayet gerçek olduğuna inanıyordu.

 Lowell, 1877’de duyurulan İtalyan astronom Giovanni Schiaaparelli’nin Mars kanalları çalışmasından oldukça etkilenmişti. Schiaparelli, Mars’ın Dünya’ya yaklaştığı sırada Mars’ın aydınlık bölümlerinde tek ve çift çizgilerden oluşan girift bir ağ olduğunu kaydetmişti.



Canali, italyancada “kanallar” veya “oluklar” anlamına gelir fakat İngilizceye direkt, akıllı yaşama işaret eden “canals” olarak çevrildi. Avrupa ve Amerika’yı bir Mars furyası sardı ve Percival Lowell, kendisini bu furyanın içinde buldu. 1892’de görme yetisini yitirmeye başlayınca Schiaparelli, Mars’ı gözlemlemeyi bıraktığını açıkladı. Lowell bu işe devam etmekte kararlıydı. Lowell, gözlemevini evden çok uzağa, Arizona Flagstaff’deki Mars Tepesi’ne kurdu. Mars yer kabuğunun özellikle kendisini büyüleyen kanalların eskizini çizdi.

Bu, Percival Lowell’ın kişisel not defteri. İşte gördüğünü düşündüğü şey. Aydınlık ve karanlık alanlar, kutup buzuluna dair bir iz ve kanallar. Bir sürü kanal. Lowell, ekvatoral şehirlerin susuz sakinlerine kutuplardaki eriyen buzullardan su taşıyan gezegeni çepeçevre saran bir sulama kanalı ağı gördüğüne inandı. Gezegende bizden daha eski ve akıllı, muhtemelen oldukça farklı bir yaşam olduğuna inandı. Karanlık alanlardaki mevsimsel değişimlerin bitki örtüsündeki artış ya da düşüşten dolayı olduğuna inandı. Mars’ın Dünya benzeri olduğuna inandı. Özetle çok fazla inandı.

Lowell’ın Marslıları ölmekte olan bir ırktı. Bir zamanlar muhteşem olan şehirleri, enkaza dönüşmüştü. Mars ikliminin değişmekte olduğuna, kıymetli suyun uzaya sızdığına, gezegenin bir çöle dönüştüğüne inandı. Kanalların, yitmekte olan suyu korumak için çaresizce alınmış bir tedbir, destansı bir mühendislik girişimi olduğunu düşündü. Fakat teknolojileri bizimkinden çok daha gelişmiş olmasına rağmen gezegeni bir felaketten kurtarmaya yeterli değildi...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...