5 Ağustos 2012 Pazar

Gökbilim Öyküleri 04 - Mars VS Antares

Antares (Akrep Yüreği), Akrep takımyıldızının alfası (en parlak yıldızı), M1 sınıfında bir süperdev.  M1 sınıfındaki yıldızlar kızılımsı renkte olur ve sıcaklıkları çoğu yıldızdan düşüktür.


Gökyüzünün en parlak 16. yıldızı. Kimi kaynaklarda ise 15. olarak geçer çünkü sıralamada önünde bulunan Capella yıldızı tek yıldız gibi görünen 4 yıldızdan oluşan bir sistemdir. Bu 4 yıldız aynı zamanda 2 çiftyıldızdır. Çiftyıldızlar birbirlerinin kütle çekiminden etkilenerek ortak ağırlık merkezi çevresinde dönen yıldızlardır ve genelde benzer özellikler taşımalarına karşın kimi çiftyıldızların aralarında büyüklük, parlaklık gibi farklar olabilir (Sirius gibi). Capella’nın tek ya da 2 çiftyıldız olarak alınması, Antares’in sıralamasını değiştirir. 

Antares’in mutlak parlaklığı (uzaklığa göre değişmeyen parlaklık) Güneş’ten 65 bin kat fazladır. Yarıçapı Güneş’ten 883 kat büyüktür. Eğer Antares'i Güneş'in yerine koysaydık, Merkür, Venüs, Dünya, Mars ve Jüpiter'i içine alırdı.  Antares yakın zamanda süpernova evresine girecektir.  Süpernova, dev yıldızların enerjilerini tüketerek patlamalarına verilen isimdir.

Antares, eski zamanlarda birçok kez Mars ile karıştırılmıştır. Çünkü ikisi de Dünya’dan yakın parlaklıklarda gözlenir ve ikisi de yanıp sönen büyük kızıl ışıklar olarak görünür. Yunan savaş tanrısı Ares, Romalılar tarafından Mars olarak bilinirdi. Ve Mars diğer kızıl rakibi ile karıştırıldığı için rakibine Anti-Mars, Anti-Ares, Antares ismi verilmiştir. Kimi kaynaklar ise adının Ant-Ares'ten (Mars benzeri) geldiğini söylemektedir.

Akrep takımyıldızının iğnesini oluşturan Shaula ve Lesath yıldızları ise birlikte kedi gözleri olarak anılır. Lesath Yunan dilinde sisli, bulanık, belirsiz gibi anlamlara gelir. Shaula ise Arapça kökenlidir ve anlamı akrebin iğnesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...