12 Nisan 2012 Perşembe

Küresel Isınma (Prof. Celal Şengör'den)

"1900'lü yılların ortalarından beri atmosferdeki sera gazlarında anormal bir artış var. Öyle ki Dünya’nın jeolojik tarihinde böyle bir artışı bilmiyoruz. Dolayısıyla geçmişte örnek alabileceğimiz bir senaryo yok ve ne olacağı endişesine kapıldık. Ne olacağını da teorik olarak çıkartabiliyoruz. Dünya ikliminin tamamen değişmesi, kutup buzlarının erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi ve bazı alanlar çölleşirken bazı alanlarda anormal yağışların yaşanması…

İçinde medeniyetimizi geliştirdiğimiz iklim ortadan kalkacak, yepyeni bir iklim ortaya çıkacak. Tabi bununla birlikte deniz seviyesi yükseldiği için çok önemli bir göçmen sorunu ortaya çıkacak. Örneğin Bangladeş’in yarısı su altında kalacak, o insanlar nereye gidecek?

Sera gazları, atmosferin içerisinde birikiyorlar ve adeta bir ayna yaratıyorlar. Güneşten gelen enerji okyanuslar tarafından soğurulur ve buzullar tarafından da yansıtılır. Fakat atmosferde sera gazları biriktiği için enerji dışarı çıkamıyor. Eskiden enerji uzaya dağılırken artık ayna görevi gören sera gazları yüzünden dışarı çıkamıyor, Çıkamadığı için enerji içeride birikiyor ve yeryüzü ısınıyor.

İnsanların düşünmesi lazım, bilim bunun sonucunda neler olacağını da söylüyor. Amerikalılar diyorlar ki ülkemizi yöneten kişilerle bilimciler arasında köprü oluşturacak bir bilim bürokratları grubu oluşturulmalı. Bu bürokratlar politikacılara küresel ısınmayla ilgili bilimsel bilgileri anlaşılır hale getirerek anlatmalı ve politikalarının bu sınırlar içerisinde oluşturulması sağlanmalı."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...